Jednodniowe szkolenie z Małgorzatą Ostrowską, kierownikiem poradni dietetycznej w Mauricz Center, było poświęcone specjalistycznej tematyce odżywiania. Gosia poruszała różnorodne aspekty związane ze zdrową dietą i stylem życia oraz zagadnienia dotyczące doboru i skuteczności odpowiedniej suplementacji w wielu jednostkach chorobowych.
W trakcie szkolenia szczegółowo omówione zostały najczęściej występujące schorzenia, takie jak: nadczynność i niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, choroba Gravesa – Basedova, oraz schorzenia jelit i choroby autoimmunologiczne.
Szkolenia jest kompendium wiedzy pokazującym jak radzić sobie z daną jednostką chorobową, począwszy od diagnostyki, poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne oraz na suplementacji kończąc.
Bardzo dokładnie została uporządkowana wiedza z zakresu przebiegu chorób dietozależnych oraz postępowania z klientem wymagającym specjalistycznego wsparcia dietetycznego. Kierunek właściwych badań w poszczególnych jednostkach chorobowych oraz zasady układania planów suplementacyjnych.
W trakcie szkolenia przerobiliśmy najważniejsze zagadnienie:
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Choroby tarczycy – diagnostyka, postępowanie dietetyczne i suplementacyjne
- SIBO/SIFO – przyczyny powstawania, diagnostyka, postępowanie dietetyczne i suplementacyjne
- Nieswoiste zapalenia jelit – wrzodzejące zapalenia jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego – Crohna
- RZS, celiakia, cukrzyca typu I, zespół antyfosfolipidowy
Końcowa część szkolenia miała charakter warsztatów praktycznych na podstawie konkretnych przypadków chorobowych.
Potężna dawka wiedzy, którą trzeba przyswoić i wdrożyć w życie. II poziom szkolenia będzie kontynuacją i uzupełnieniem wiedzy podstawowego poziomu oraz przedstawieniem żywienia i suplementacji w problemach hormonalnych.